Ιερά Μονή Παντάνασσας Γραβιάς

Μετά πολλών ευχών και ευλογιών

Ο πνευματικός Σας πατέρας

Πρωτ. Θεμιστοκλῆς Στ. Χριστοδούλου

Στήλη του Γέροντος
πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλῆς Χριστοδούλου

H Υπακοή...

Ἀγαπητά μας πνευματικὰ παιδιὰ καὶ φίλοι, ἡ ὑπακοὴ σύμφωνα μὲ τοὺς Ἁγίους Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας θεωρεῖται ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες ἀρετές. Κάποτε ἦταν ἕνας μοναχός. Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ πῆγε στὸ μοναστήρι του καὶ ὑποτάχθηκε στὸν Γέροντά του ἔκανε τυφλὴ καὶ ἀδιάκριτη ὑπακοή. Ὁ Γέροντάς του γιὰ νὰ τὸν δοκιμάσει τοῦ εἶπε: «ἐσὺ στὸ μοναστήρι μας θὰ πηγαίνεις κάθε μέρα χιλιόμετρα μακρυὰ καὶ νὰ μεταφέρεις νερὸ μὲ τὸ ψάθινο καλάθι»!!! Αὐτὸ τὸ ἔκανε γιὰ πολλὰ χρόνια ἀδιάκριτα καὶ μὲ πολλὴ χαρά. Κάποια φορὰ ἐκεῖ ποὺ μετέφερε τὸ νερὸ μὲ τὸ καλάθι τὸν συνάντησε στὸ δρόμο ὁ σατανάς καὶ τοῦ εἶπε: «Βρὲ σὺ ἀδελφέ μου εἶναι δυνατὸν νὰ μεταφέρεις νερὸ μὲ τὸ ψάθινο καλάθι;». Τόσα χρόνια ποὺ τὸ κουβαλοῦσε ὁ ἀδελφὸς ποτέ του δὲν σκέφθηκε ἤ δὲν ἀναρωτήθηκε τί κάνει. Ὅταν πέρασε ἀπὸ τὸ μυαλό του νὰ σκεφθεῖ μὲ τὸν λογισμό του καθ’ ὑποβολὴν τοῦ δαίμονα τότε συνέβη καὶ τὸ νερὸ νὰ τὸν περιλούσει ὁλόκληρο. Αὐτὸ συνέβη διότι ἡ ὑπακοὴ σώζει καὶ ἁγιάζει, ἐνῶ ἡ ἀνυπακοή καταστρέφει.

Αὐτὴν τὴν εὐλογημένη καὶ ἀδιάκριτη ὑπακοὴ νὰ ἔχουμε ὅλοι μας. Μιὰ ὑπακοὴ ποὺ θὰ κάνει θαύματα καὶ θὰ μᾶς χαριτώνει.

 

10/4/2017

Εὐχὲς πολλές

Ὁ Γέροντάς σας Π. Θεμιστοκλῆς

 

Ζει Κύριος ο Θεός...

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά, καλή και ευλογημένη Αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η περίοδος που ζούμε χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδιαίτερα δύσκολη. Τα προβλήματα πληθαίνουν. Η κρίση σε όλα τα επίπεδα αναμένει να κτυπήσει όλες τις πόρτες. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα. Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Άλλοι πάλι έχασαν ή σε λίγο χάνουν την ελπίδα τους. Πολλοί στηρίζονται στις ανθρώπινες δυνάμεις ή στα οικονομικά τους αποθέματα. Κάποιοι, δυστυχώς, επέλεξαν το δρόμο του διαβόλου, παραδίδοντας τις ψυχές τους στην αιώνια κόλαση επιλέγοντας ως λύση στα πολλά και ποικίλα προβλήματά τους την αυτοκτονία. Κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσκολεύονται πολύ. Άλλοι εξ αυτών έκλεισαν και διέλυσαν τις επιχειρήσεις τους. Κάποιοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι έχασαν ή θα χάσουν τις δουλειές τους. Τι μπορεί κανείς να πει και τι να παρηγορήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε όλες αυτές τις δύσκολες περιστάσεις; Ποιός είναι ικανός να ανακουφίσει τον πόνο και να δώσει μια ακτίνα ελπίδας ζωής; Κι εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι να δώσω λύσεις και απαντήσεις στα τόσα ερωτήματα. Όμως επειδή η πίστη δε χάθηκε ορθώνω το πνευματικό ανάστημά μου και με την ιδιότητά μου ως κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας σας λέγω την αιώνια φράση:

«Παιδιά μου, ζει Κύριος ο Θεός». Είναι ο Θεός ο πατέρας όλων μας. Μας σκεπάζει. Πιθανόν να επιτρέπει τις πολλές δοκιμασίες που διερχόμεθα. Όμως, όπως δοκιμάζει δίδει και την έκβαση στους πειρασμούς και στις θλίψεις. Άραγε εμείς που λέμε ότι Τον πιστεύουμε πως αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα και δοκιμασίες της ζωής μας; Εδώ νομίζω ότι κάτι μας λείπει. Μας λείπει η Πίστη σε Αυτόν. Μα πως μπορούμε να αποκτήσουμε πίστη;

Μήπως είναι κάποιο εμπορεύσιμο είδος; Όχι. Η πίστη καλλιεργείται μέσα στη ψυχή. Αναλογιστήκαμε τόσα χρόνια που ζούμε ότι τίποτα δεν κάναμε ή δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για να την αποκτήσουμε; Αποκτήσαμε τόσα πολλά. Επιδοθήκαμε στην ύλη. Λατρεύουμε την Κτίση παρά τον κτίσαντα Θεό μας. Δεθήκαμε με την ύλη, με την καλοπέραση, με την κραιπάλη, με τη μέθη της ηδονής, σε όλα τα μήκη και πλάτη της.

Γίναμε χώμα ενώ οι ψυχές μας αλλά και τα ίδια τα σώματά μας ήταν και παραμένουν να είναι πλασμένα για τον ουρανό. Έτσι παραμείναμε με το «έτσι θέλω» προσηλωμένοι στα χαμηλά και αδικήσαμε ή μάλλον συνεχίζουμε να αδικούμε από μόνοι μας τους εαυτούς μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αγαπητά μου παιδιά, χρειάζεται η γενναία απόφαση από όλους μας. Μια απόφαση που θα μας δώσει τις λύσεις στα προβλήματά μας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη λέξη ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Η παραβολή του Ασώτου Υιού ας είναι το κριτήριο για τη δική μας επιστροφή στην αγκαλιά του Θεού μας, στην αγκαλιά της εκκλησίας Του, στην τροφοδότηση της πεινασμένης ψυχής μας. Ας απλώσουμε τα νοητά μας χέρια των ψυχών μας και να αγκαλιάσουμε το Χριστό μας, να αγαπήσουμε την τροφοδότρια μάννα εκκλησία μας. Τα χείλη μας ας αρχίσουν να ψελλίζουν την όμορφη φράση: «Ήμαρτον Θεέ μου». «Συγχώρεσε με που τόσο καιρό σε είχα βάλει στο βάθος για να μη σε βλέπω. Κι αυτό το έκανα εσκεμμένα για να μην με ελέγχεις. Συγχώρα με Θεέ μου που δεν σε έβαλα στήριγμα ακλόνητο στη ζωή μου. Τώρα μεγάλωσα στραβά. Ξέρω ότι με τις δικές μου δυνάμεις, δεν μπορώ να ισιώσω. Όμως ελπίζω στο έλεός Σου. Γνωρίζω ότι τα αδύνατά σε εμάς για Σένα είναι δυνατά. Γνωρίζω ότι τον φτωχό τον κάνεις πλούσιο με τις δυνάμεις σου. Τώρα πλέον προσδοκώ, αν και ύποπτα επιστρέφω στην αγκαλιά σου και κάτω από την παρούσα δύσκολη κατάσταση που ο εγωισμός μας και η υπεροψία μας εκεί μας οδήγησαν, ελπίζω ότι ως φιλόστοργος Πατέρας που είσαι δέχεσαι τη μετάνοια των τελευταίων όπως και των πρώτων, εκείνων δηλαδή που εκ νεότητος των ποτέ δεν σε εγκατέλειψαν. Ομολογώ τις πτώσεις και τις πάμπολλες αμαρτίες και ασωτείες μου. Από τώρα βάζω αρχή να εξομολογούμαι καθαρά και ειλικρινά. Από τώρα θέλω να γίνεται το Θέλημά Σου, ενώ ως τώρα ήθελα να γίνεται το δικό μου θέλημα. Πόσο στραβά, ειλικρινά σου καταθέτω Θεέ μου, έλεγα τη Κυριακή προσευχή Σου. Τώρα πλέον θέλω να με βοηθήσεις να γίνω παιδί σου. Ξέρω, αλλά μέχρι σήμερα το αμελούσα συνειδητά, ότι μέσα στην Εκκλησία σου, μέσω των ιερών μυστηρίων σου γίνεται ο Αγιασμός όχι μόνο της νοητής φύσης αλλά και της ανόητης. Έτσι από σήμερα θα εκκλησιάζομαι ανελλιπώς. Κάθε Κυριακή θα έρχομαι κοντά σου να πίνω από το αθάνατο πνευματικό νερό σου και να χορταίνω την πεινασμένη ψυχή μου από την πλούσια Αγία Τράπεζά σου, με το Σώμα σου, με το Αίμα σου, με το διαχρονικό αναλλοίωτο λόγο Σου. Από τώρα δεν θα σκέπτομαι μόνο τον εαυτό μου και την καλοπέρασή μου. Θα συναισθάνομαι τον πόνο και τις αγωνίες των πλησίων μου, σαν πράγματα δικά μου. Θα χαίρομαι με τις χαρές των άλλων και θα λυπούμαι με τις λύπες τους. Θα γίνω με τη Χάρη σου φιλεύσπλαχνος και ελεήμων. Θα προσπαθώ να μελετώ και να εφαρμόζω το λόγο Σου. Δεν θα μένω στα λόγια όπως έκανα μέχρι σήμερα, αλλά με τη Χάρη Σου θα αγωνίζομαι να ορθοπραττώ όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαφυλλάτει.

Δεν διεκδικώ Θεέ μου ούτε πρωτοκαθεδρίες, ούτε επιζητώ επαίνους και κολακείες για τα αυτονόητα. Τώρα Θεέ μου επιθυμώ να βρίσκομαι στην αγκαλιά σου και αν κάποτε ξεφύγουμε από αυτήν την κρίση και τα προβλήματα της κοινωνίας μας ζητώ περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη φορά, να με κρατήσεις κοντά Σου. Επιθυμώ ακόμη η προσευχή να είναι μόνη σύντροφος της ζωής μου για να σε νοιώθω δίπλα μου. Κάνε με να στρέφομαι κοντά Σου κάθε λεπτό της ζωής μου, ώστε ούτε οι πέντε αισθήσεις μου να σε απατούν και να με προδίδουν. Δώσε μου Κύριε τη δυνατότητα να ζω από τώρα τον Παράδεισό Σου πάνω σε αυτή τη γη που πατώ και που Συ ως Δημιουργός καλά λίαν την κατασκεύασες, ώστε να ελπίζω να μπω στον Ουράνιο Παράδεισό Σου.

Σ΄ευχαριστώ Θεέ μου που με δέχεσαι αυτή την ώρα. Δώσε μου τη δύναμη να φανώ αντάξιος των Θεϊκών προσδοκιών Σου».

Με όλα τα παραπάνω αγαπητά μου παιδιά, σας εύχομαι να βιώσουμε όλοι μας αυτή την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με μετάνοια ειλικρινή, με καθαρή βίωση της συγχωρήσεως και με ακράδαντη ελπίδα ότι ο Κυριός μας δε θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Ζει Κύριος ο Θεός.

 

 

Στήλη του Γέροντος
Στήλη του Γέροντος
Στήλη του Γέροντος
Στήλη του Γέροντος
Στήλη του Γέροντος